Den řemesel na Točáku

V sobotu 12. 9. 2015 v rámci Dne řemesel prezentovala Pars nova na Točáku možnosti uplatnění řemeslných profesí. Motivovala tak budoucí studenty a jejich rodiče, aby upřednostnili učební obory, které mají budoucnost.

Dlouhodobou spolupráci s odbornými, středními i vyššími školami řadí Pars nova mezi své nejdůležitější strategie při zajištění vlastních personálních potřeb.

Velmi úzká a úspěšná spolupráce se rozvinula se Střední školou železniční, technickou a služeb. Současný minimální zájem o učební obory se projevil také v Šumperku, kdy se v letošním roce vůbec neotevřel 1. ročník oboru mechanik opravář kolejových vozidel, protože se do něj nikdo nepřihlásil.

Střední škola železniční, technická a služeb a Pars nova proto spojily své síly a na Dni řemesel představily případným studentům a jejich rodičům budoucnost a uplatnění předváděných řemesel právě v Pars nova. Akce se uskutečnila se v sobotu 12. 9. 2015 na „Točáku“. Kolemjdoucí se mohli podívat na opravdové machry řemeslníky, kteří předváděli, co který učební obor představuje v praxi. Na „Točáku“ byli svářeči, obráběči, elektrikáři, instalatéři, stolaři a další řemesla. V představovaných oborech nabízí Pars nova šikovným studentům stipendium 1500 Kč měsíčně a k tomu mají možnost si přivydělat za produktivní činnost v rámci praxe. Takže si studenti již na škole vydělávají a nezatěžují tolik rodinný rozpočet. Zmíněné učební obory podporuje stipendiem také Olomoucký kraj. Jeho cílem je zlepšit situaci na trhu práce, na kterém kvalifikovaní a šikovní absolventi strojírenských a elektro oborů v současnosti bolestně chybí.