Do Pars nova putuje další modernizace pro ČD

V polovině letošního ledna byla mezi ČD a Pars nova podepsána smlouva na modernizaci 12 patrových osobních vozů řady Bmto pro příměstskou dopravu.

Po modernizaci ČD počítají s nasazením těchto vozů na příměstských elektrifikovaných linkách v okolí Prahy a v silnějším provozu budou vypomáhat i na Posázavském pacifiku. Spojovány budou s lokomotivami a s řídicími vozy.

Obnovou nebo opravou projde vnitřní vybavení vozu, obložení stěn, oken a podlahové krytiny. Revitalizovány a přečalouněny budou sedačky, rekonstrukcí projdou dveře, nově budou ovládané tlačítky, budou centrálně uzavírány a blokovány za jízdy. Vozy budou vybaveny novými toaletami, audiovizuálním informačním systémem, zařízením pro poskytování WIFI a elektrickými zásuvkami pro napájení drobné elektroniky cestujících. V dolní části vozu bude prostor pro celkem 8 jízdních kol. Dosazen bude také nový centrální zdroj.

S nasazením modernizovaných vozů Bmto ČD ukončí provoz velmi oblíbených elektrických jednotek 451/452. Poslední soupravy budou využívány pouze jako provozní záloha. „Žabotlamy“, jak se jednotkám přezdívá, si za léta svého spolehlivého provozu, získali řadu nefalšovaných příznivců, kterým tato zpráva určitě neudělá radost.

Jedna jednotka této řady je deponována v Pars nova. ČD ji využívají na různé akce, kde připomíná nejen historii, ale i cestu vývoje, kterou si vozidla na českých železnicích prošla. O tuto jednotku se stará parta nadšenců z Pars nova.