Do hal Pars nova a.s. se vrací střídavé lokomotivy řady 230. Šumperská společnost uspěla ve veřejné soutěži vypsané ČD Cargo, a.s. na opravu 7 ks neprovozních střídavých elektrických lokomotiv řady 230.

Na podzim letošního roku společnost Pars nova a.s. uspěla ve veřejné soutěži vypsané ČD Cargo, a.s na opravu 7 ks neprovozních střídavých elektrických lokomotiv řady 230. Opravy lokomotiv tohoto typu se v Šumperku prováděly v letech 1997 – 2001 a pro ČD bylo opraveno celkem 13 ks vozidel. Podpisem smlouvy se opravy lokomotivy ř. 230 vrací po několika letech opět do výrobních hal Pars nova a.s.

Lokomotivy ř.230 byly vyráběny od roku 1966 ve Škodě Plzeň pod označením S 489.0 a jsou určeny pro provoz na elektrifikovaných tratích systémem 25kV/50Hz. Tyto lokomotivy jsou typické celolaminátovou skříní a dodnes patří k nejhezčím lokomotivám provozovaným na ČD. Čtyři stejnosměrné trakční motory na zvlněný proud jsou napájeny přes diodové usměrňovače. Regulace napětí je prováděna přepínáním odboček lokomotivního transformátoru. Vozidel řady 230 bylo vyrobeno více jak 100 ks a obdobné lokomotivy byly dodávány i bulharským železnicím.

Vozidla určená k opravě jsou již delší dobu vyřazena z provozu a část z nich sloužila jako zdroj náhradních dílů pro provozuschopné lokomotivy, ale i jako zdroj barevných kovů – této skutečnosti odpovídá i technický stav přistavených lokomotiv. Na základě uzavřené smlouvy bude na lokomotivách provedena hlavní oprava včetně nahrazení chybějících dílů. Mimo opravy zákazník rovněž požaduje realizaci celkem 38 změn schváleného stavu a dalších úprav a provedení homologace pro železnice Slovenské republiky a Maďarska.