Lokomotivy trakce 30 byly vybaveny WTB komunikací, mohou být provozovány ve vratných soupravách

Na výbornou se v Šumperku vypořádávají s náročným projektem hlavních oprav dvousystémových lokomotiv trakce 30 spojených s jejich částečnou modernizací. V prosinci 2013 byla otestována pod zkušební trolejí poslední lokomotiva z první 8kusové série a poté byla předána Českým drahám do provozu.

V roce 2012 podepsala Pars nova smlouvu s ČD na hlavní opravy celkem 40 elektrických dvousystémových lokomotiv trakce 30, které budou postupně přistavovány až do roku 2015. Všechny projdou náročnou hlavní opravou, kdy se z lokomotivy demontují všechny komponenty, provedou se předepsané diagnostické kontroly a opotřebené a vadné díly se vymění.

„Prvních 8 lokomotiv bylo výjimečných, protože zároveň prošly i modernizací, v rámci které byly vybaveny moderní WTB komunikací včetně nadřazeného řízení umožňujícího provoz ve vratných soupravách s řídicími vozy řady 961," vysvětluje projektant vozu Vladimír Beránek a dále vypočítává: „Na lokomotivách je také dosazena požární signalizace, elektronický tachograf, vlakový rozhlas a informační systém. Přibylo zařízení telerail, které zajišťuje dálkový přenos dat z vlaku a do vlaku, to znamená, že elektronické ochrany zaznamenají poruchu a zároveň přes telerail vyšlou signál na server ČD."

U čtyř lokomotiv byly rekonstruovány převodovky a doplněny tlumiče mezi rám podvozku a skříň vozidla s cílem zvýšit jejich rychlost na 140 km/h. Zvýšení rychlosti bylo důvodem pro jejich přeznačení. Do Parsu přijely ještě s označením 363, ale odjížděly jako 362.

Pars nova má s opravami a modernizacemi lokomotiv bohaté zkušenosti, podílela se na mnoha větších či menších opravách a rovněž na celkových komplexních modernizacích a například v období 2010 až 2013 byl v Pars ve spolupráci s mateřskou ŠKODA TRANSPORTATION realizován velký projekt komplexních modernizací lokomotiv 163 s přestavbou na dvousystémové lokomotivy řady 363.5.