Místopředseda vlády Babiš si prohlédl šumperský závod a hovořil s jeho zaměstnanci

V doprovodu náměstka ministra dopravy Milana Ferance přijel v pátek 26. září do Pars nova místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Oba zástupce vlády zajímalo, jak se šumperském firmě daří a co plánuje pro další období.

Během necelé hodiny si skupina v čele s Babišem a Ferancem prohlédla hlavní halu firmy, kde probíhají v současné době především modernizace osobních vozů pro ČD, modernizace a opravy lokomotiv a další pravidelné průběžné opravy kolejových vozidel, které doposud tvoří hlavní portfolio firmy.

Do budoucna však společnost míří k výrobě nových vozidel: „Jedním z pilířů, na kterých chceme v budoucnu stát je spolupráce s mateřskou společností ŠKODA TRANSPORTATION, která v poslední době zaznamenala mnoho obchodních úspěchů na domácím i mezinárodním poli, plánuje kapacitní kooperace a my se logicky nabízíme jako spolehlivý a zkušený partner. V příštích dvou letech se chystáme naplnit prací pro skupinu až třetinu výrobní kapacity Parsu. Začali jsme střechami pro tramvaje, postupně přibereme výrobu celých hrubých staveb a smělým plánem do budoucna je, že nakonec budeme výrobně zastřešovat kompletní tramvajový projekt,“ Popisuje budoucí plány generální ředitel, Michal Kurtinec.

Zajímavé dotazy padaly na mítinku se zaměstnanci. Na otázku, zda bude vláda podporovat české, domácí firmy při zadávání zakázek z veřejných zdrojů odpověděl Feranec: „V rámci Evropské unie platí určitá legislativa, ale když jsem viděl, co všechno dokážete udělat, jak umíte obnovit i 40 let staré vagony, věřím, že na dráze budou jezdit vlaky opravené u vás.“ Andrej Babiš jeho slova kvitoval: „Umíte skvělé věci.“