Nové jednotky Regionova pro Moravskoslezský kraj

Ostrava, Frýdek-Místek, Český Těšín, 1. června 2012 - V pátek 1. června představily České dráhy další modernizovanou motorovou jednotku řady 814 Regionova pro Moravskoslezský kraj. Celkem pět těchto jednotek pořídily České dráhy za přispění Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Celkové náklady na pořízení všech pěti vozidel činí 127,690 mil. korun. Nové jednotky svezou cestující na tratích z Frýdku-Místku do Českého Těšína, ale také na vybraných spojích mezi Frýdlantem nad Ostravicí, Valašských Meziříčím a Frenštátem pod Radhoštěm, o víkendu pak mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Ostravicí.

Tři motorové jednotky Regionova v klasickém zelenožlutém provedení zahájily zkušení provoz už začátkem května letošního roku na trati z Frýdku-Místku do Českého Těšína. Dnes se představila čtvrtá, a to v netradičním barevném provedení se speciálním polepem propagujícím pohodlné cestování za přispění peněz z EU. Od 10. června bude do provozu nasazena poslední jednotka, opět v modrošedém nátěru s polepem ROP.

Regionovy pro Moravskoslezský kraj jsou dvoudílné motorové jednotky, kdy jeden z vozů je řešen jako nízkopodlažní. To umožňuje snadné cestování vozíčkářům, maminkám s kočárky a dalším osobám se sníženou možností pohybu. Ve voze je vyhrazený prostor pro přepravu jízdních kol a samozřejmostí je i bezbariérové WC s uzavřeným systémem. Součástí soupravy je také audiovizuální informační systém, který cestující informuje o zastávkách, průběhu cesty a umožňuje také informovat o případných mimořádnostech. Podstatnou změnu a zvýšení kultury cestování nabízí interiér, kde nízké koženkové lavice až pro 5 osob na šířku soupravy nahrazují moderní čalouněné sedačky s loketními opěrkami a podhlavníky.

Základní parametry Regionov Českých drah:

Provozní označení: 814 (814 +914)

Počet míst k sezení / stání: 84 / 105

Délka soupravy: 28 440 mm

Hmotnost soupravy: 39,6 t

Výkon: 242 kW

Rychlost: 80 km/h

Varianty barevného provedení nových jednotek Regionova v Moravskoslezském kraji

Tři jednotky v klasickém žlutozeleném nátěru nesou reklamní bannery ROP Moravskoslezsko. Dvě soupravy jsou mimořádně v barevném provedení grafického studia Najbrt, tedy v korporátních barvách vlaků Českých drah. Toto provedení bylo výjimečně vybráno s ohledem na návrh speciálního celoplošného polepu ROP.