Opravy násilných poškození vyžadují zkušenosti

Rozdílnost poškození kolejových vozidel po nehodách, v řeči železničářů správně „po násilných poškozeních“ klade obrovské nároky na detailní odborné znalosti a letité a početné zkušenosti odborníků na opravy kolejových vozidel.

„Násilných poškození“ prošlo halami Pars nova, za dobu její existence, nespočet. Tak jako je jiná každá havárie, tak se pokaždé liší i poškození a závady na vozidlech, se kterými si musí zaměstnanci poradit. Právě zde je nutná nejen odbornost, ale především zkušenost, která narůstá s každým opraveným vozidlem.

Jedna z aktuálních, posledních hotových „násilek“ byla předána zákazníkovi v červenci. Elektrická lokomotiva 230.048-1, patřící do SOKV Ostrava OKV Břeclav, byla do Parsu přistavena na konci března 2014. V prosinci 2013 se lokomotiva střetla s nákladním automobilem IVECO na železničním přejezdu mezi žst. Blovice a žst. Ždírec u Plzně. Odnesla to kabina stanoviště II, která byla kompletně zničena. Lokomotiva prošla opravou deformovaného čelníku rámu a pultu strojvedoucího včetně vzduchové a elektrické instalace stanoviště. Po opravě byla lokomotiva seřízena, odzkoušena a předána zpět do provozu. Dnes již tato kráska opět po kolejích brázdí Českou republiku.