Pantograf v historickém barevném provedení

Téměř po roce vyjel z areálu Pars nova další pantograf v historickém barevném provedení. Tentokrát byla zákazníkovi (České dráhy) 19. 5. 2011 předána jednotka 460.079/460.080.

Kromě retro nátěru ČSD vzor 1974, který byl proveden na přání zákazníka, a ponechání původních žárovkových světel, je tato jednotka unikátní tím, že je osazena dvěma původními sběrači. Souprava má tedy celkem čtyři sběrače. Domovskou stanicí ojedinělého pantografu je DKV Olomouc, kde také slouží v běžném provozu. V budoucnu pak bude využit pro muzejní účely.

Pantografové jednotky řady EM 488, později označované jako řada 460, byly vyvinuty pro nasazení na příměstské vlaky v okolí velkých měst na tratích se stejnosměrným proudem v trakčním vedení (zejména v okolí Prahy a Ostravy). Výrobcem elektrické výzbroje byl závod MEZ Vsetín, vozovou část měl na starost výrobce Vagónka Tatra Studénka. Dva prototypy byly vyrobeny v roce 1971, sériová výroba probíhala v letech 1974 až 1978. Celkem bylo vyrobeno 86 elektrických motorových vozů, tedy 43 kompletních jednotek. Většina jezdí dodnes. Všechny jednotky řady 460 byly k 9. 12. 2007 předány do DKV Olomouc. Tady jsou nasazovány zejména na tratích v okolí Ostravy a Olomouce. Ačkoli jsou 460ky více než 30 let staré, slouží dobře i nadále a s jejich výměnou se zatím nepočítá. V současnosti jsou ostravské jednotky pouze doplňovány dodávkami zcela nových patrových jednotek řady 471 „CityElefant".