Pantograf v historickém barevném provedení

S nostalgií se v Pars nova rozloučili zaměstnanci s elektrickými jednotkami řady 451. Ve středu 14.7.2010 byla zákazníkovi ČD, a.s. předána jednotka 451.025/451.026, která se pyšní stejným barevným kabátem, jaký měla v roce 1964 při jejím představení na Strojírenském veletrhu v Brně.

Elektrické jednotky této řady jsou prvními zástupci příměstských elektrických jednotek vyráběných v České republice. Jejich první série, která je dnes označena jako 451 byla vyráběna v letech 1960 - 1968 minulého století v počtu 51 jednotek ve Vagonka Studénka. V 70. letech na ni navázala série 452, která se jen nepatrně liší od původního provedení. V době svého vzniku vynikaly tyto jednotky svou moderní koncepcí, především potom nízkopodlažností. I dnes slouží „žabotlamy“ jak se slangově těmto jednotkám mezi lidmi a železničními fandy říká, ke spokojenosti mnohým cestujícím, především v okolí Prahy.

Od roku 1968, po celou dobu jejich pravidelného provozu, byly vyšší stupně oprav od vyvazovacích, přes hlavní až po generální prováděny v Šumperku. Při těchto opravách byla provedena řada dílčích modernizací a rekonstrukcí, které přispěly k zachování vozidel v pravidelném provozu po dobu delší než 40 roků.

S nástupem nových jednotek 471 se však turnusová potřeba jednotek 451 /452 postupně snižuje. České dráhy proto prozatím další hlavní opravy této řady neplánují.

Aby i mladší generace mohly vidět um českých rukou, byly pro muzejní účely vybrány 2 ks jednotek, u kterých byla provedena hlavní oprava v letošním roce. Jednotka 451.045/451.046 zůstane zachována v provedení, v jakém jezdí v současné době. Jednotka 451.025/451.026 je nalakována ve stejném barevném řešení, v jakém byla tato jednotka, tehdy ještě jako 475.1007-08, vystavena v roce 1964 v Brně.

Všechny jednotky této řady jsou dislokovány v DKV Praha.