Pars nova opraví a zmodernizuje lokomotivy Českých drah

Šumperk, 11. května 2012 - Zástupci Pars nova, dceřiné společnosti skupiny Škoda Transportation, podepsali s Českými drahami smlouvu na hlavní opravy 40 elektrických dvousystémových lokomotiv trakce 30. Pars nova uspěla v konkurenci dalších tří firem a získala zakázku za téměř 630 miliónů korun. Opravy lokomotiv začnou v Šumperku v letošním roce a potrvají až do roku 2015.

České dráhy vypsaly veřejnou soutěž na hlavní opravy 40 elektrických lokomotiv řady 362 a 363 loni v srpnu. Předmětem zakázky byla celková oprava lokomotiv, včetně nového nátěru, doplněná o částečnou rekonstrukci. Mezi čtyřmi uchazeči uspěla šumperská firma Pars nova, která s Českými drahami podepsala tříletý kontrakt.

Pars nova má s opravami lokomotiv bohaté zkušenosti, podílela se již na mnoha menších či větších opravách a celkových modernizacích. Výhodou jsou tedy nejen dostupné moderní technologie, ale také znalosti a zkušenosti zaměstnanců. "U všech lokomotiv opravíme strojovnu, stanoviště strojvedoucího a nově je natřeme. Navíc 20 lokomotiv řady 363 v rámci modernizace získá moderní WTB komunikaci pro provoz vratných souprav s řídicími vozy, které pro České dráhy také modernizujeme. Všechny stroje u nás v areálu rovnou vyzkoušíme, nově máme k dispozici zkušební trolej, která splňuje předpoklady pro potřebné testování všech elektrických kolejových vozidel," říká Tomáš Ignačák, generální ředitel Pars nova.

U deseti lokomotiv řady 363 zároveň dojde ke zvýšení rychlosti na 140 km/h a jejich označení se změní na typ 362. Opravené a modernizované lokomotivy se budou na tratě vracet postupně až do roku 2015.

Další informace:

Michaela Linhartová