Pars nova pokračuje v investicích, v roce 2013 to bylo 100 milionů

V roce 2013 Pars nova pokračuje v investicích a vkládá významné částky do nových zařízení a technologií pro výrobu osobních vozů, lokomotiv a tramvají.  Celková výše realizovaných investic činí téměř 100 mil. Kč.

Od roku 2008, kdy byla Pars nova začleněna do skupiny ŠKODA TRANSPORTATION, nastartoval proces systematického a cíleného investování. Strategický záměr soustavného investování, jak do samotného výrobního zázemí, tak do moderních technologií, přináší své ovoce. Pars nova je v současné době, z pohledu vybavení, nejuniverzálnější firmou v České republice v oboru modernizací a oprav a zároveň již i výroby kolejových vozidel.

„Máme za sebou další investičně silný rok, kdy jsme se kromě zefektivňování tradičních oborů jako je lakování, svařování nebo investice do strojů na kolovce, rozhodli doplnit výrobní možnosti o další nové technologie. Ty většinou souvisí s plánovanou výrobou tramvají v rámci skupiny ŠKODA. Jedná se zejména o technologie lepení kolejových vozidel nebo obráběcí centrum na hrubé stavby tramvají a podvozkové rámy,“ hodnotí investice generální ředitel Parsu, Michal Kurtinec.

Klíčovými investicemi roku 2013 byly například: dokončení přípravných boxů 1, 2 a lakovacích boxů 3, 4, nákup nového kolového soustruhu RAFAMET, stroje na zkoušení nárazníků, instalace nových zkušebních stavů na dobíjení baterií, nové zkušebny pro kompletní zkoušení osobních vozů a dále realizace nové sušící pece v impregnační stanici. V Pars nova disponuje novým obráběcím centrem pro výrobu rámů podvozků včetně  obrábění skříní tramvají. Byly instalovány tři nové jeřáby o nosnostech 5 – 12,5 tuny. Další oblastí investic byla měřící technika, ve které si Pars nova pořídila např. testery na zkoušení elektrických lokomotiv a zkušební ultrazvukové zařízení na prověřování stavů dutých náprav. Společnost investovala významně i do oblasti zlepšení pracovního prostředí  svařovacích pracovišť, např. filtrační jednotky PLYMOUT nainstalované v řezárně.