Pars nova předala Českým drahám stou Regionovu

Jubilejní stou motorovou soupravu Regionova předal výrobce Pars nova Šumperk generálnímu řediteli Českých drah symbolicky na půdě letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Prototyp soupravy Regionova byl představen na brněnském strojírenském veletrhu v roce 2005, kdy získal Zlatou medaili MSV Brno.

České dráhy nyní disponují více než stovkou těchto jednotek: ve všech krajích České republiky provozují celkem 20 třívozových a 80 dvouvozových souprav. Oproti prototypu z roku 2005 mají dnešní Regionovy řadu technických vylepšení a inovací.

Cestující jistě ocení především snížení hlučnosti uvnitř vozidla, nižší bude i celková hlučnost jednotky. Podvozek vozu má nové vedení dvojkolí s vyšší životností. Zlepšilo se vytápění soupravy díky výkonnějšímu topnému článku s přesným řízení teploty uvnitř oddílu pro cestující. Původní tabule informačního systému jsou nahrazeny tabulemi s LED diodami. V nízkopodlažním oddíle přibyly závěsné háky na jízdní kola. Strojvedoucím přináší vyšší komfort jízdy klimatizační jednotka stanoviště s delší životností, která má o 50 procent vyšší výkon než jednotka původní a nově umožňuje i ofukování bočních stahovacích oken a regulaci množství vzduchu, který proudí pod nohy strojvedoucího.

Oproti dříve dodávaným Regionovám patří k technickým vylepšením především výměna běžné šroubovky v mezivozovém prostoru za šroubovku pevnou, změna mechanického ovládání kompresoru za elektrický, dosazení moderního systému mazání okolků a dále například nové pískování, které splňuje normy TSI. Beze změny zůstala koncepce jednotky, která je složena z motorového a částečně nízkopodlažního řídicího vozu. Zachoval se tak snadný nástup imobilním a starším cestujícím, maminkám s kočárky a třeba i cyklistům.

„Jsme rádi, že můžeme českým cestujícím nabídnout na regionálních tratích pohodlné a moderní cestování. Ta stovka Regionov dokazuje, že modernizace vozů řady 810 na Regionovy byl správný a velmi potřebný krok. Věřím, že i do budoucna budeme v modernizacích pokračovat. Stovka Regionov představuje jednu pětinu z celkového počtu osmsetdesítek, které bude nutné časem také modernizovat,“ uvedl generální ředitel společnosti Pars nova Tomáš Ignačák.

Podobně hodnotí zlepšení kultury cestování také generální ředitel Českých drah Petr Žaluda: „Modernizace starších motoráčků 810 je přechodný krok od starých vlaků k úplně novým soupravám. Je to dobrý kompromis ceny, kvality a rychlosti modernizace našich vlaků a zlepšení kultury cestování. Bez této cesty bychom těžko nabídli během uplynulých třech let bezbariérové vlaky ve všech regionech republiky. Navíc by staré motoráky s koženkovými lavicemi jezdily na našich tratích mnohem déle. Takto se jich část změní na výrazně komfortnější Regionovy a další již budou nahrazeny úplně novými vlaky,“ zdůrazňuje generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

Při této příležitosti také uvedl, že by České dráhy potřebovaly v příštích letech do modernizace vozidlového parku investovat až 8 miliard korun ročně. Velkou pomocí zde budou evropské finance z regionálních operačních programů, jak doplňuje generální ředitel Petr Žaluda: „Do roku 2015 bychom mohli z evropských fondů čerpat až 4 miliardy korun. K tomu musíme přidat další prostředky z naší strany a do regionálních vlaků tak budeme moci investovat přes 10 miliard korun.“

Přiravenost českých firem ucházet se o takové zakázky prezentuje generální ředitel společnosti Pars nova Tomáš Ignačák: „Nejen Pars nova, ale i další firmy domácího železničního průmyslu jsou schopné nabídnout provozovatelům železniční dopravy bezpečná a kvalitní vozidla a jednotky na zajištění dopravní obslužnosti, na něž budou kraje brzy vypisovat výběrová řízení. Můžeme nabídnout modernizace i nová vozidla. I my v Šumperku plánujeme výrobu nových vozidel. Rád bych zde ještě zdůraznil jednu velmi důležitou věc. Pars nova má sídlo v Olomouckém kraji, v kraji s třetí nejvyšší nezaměstnaností v republice. Díky uzavřeným kontraktům máme pro naše zaměstnance práci i v době hospodářské krize. Nabízí se zde možnost jak podpořit zaměstnanost a domácí průmysl – zadávat zakázky domácím firmám, které jsou na ně připraveny, mají potřebné kapacity, know-how i technickou základnu, vlastní výzkum a vývoj a v neposlední řadě také velmi důležitou tradici v oboru,“ řekl ve svém přípitku 100. jednotce Tomáš Ignačák, předseda představenstva Pars nova a. s.