Pars nova předala do provozu prvních 7 vozů pro spoje EuroCity, InterCity a rychlíky vyšší kategorie

Prvních 7 modernizovaných osobních vozů pro spoje mezistátní a vnitrostátní spoje EuroCity, InterCity a rychlíky vyšší kategorie Rx předává v těchto dnech společnost Škoda národnímu dopravci, Českým drahám. Po úspěšných typových zkouškách a náročném zkušebním provozu s cestujícími vydal drážní úřad povolení k běžnému provozu.

Pars nova, dceřiná společnost Škoda Transporation, předává do provozu první modernizované osobní vozy řady Bp v termínu, ke kterému se zavázala v rámci uzavřené smlouvy z podzimu 2014. Modernizované vozy řady Bp zvyšují bezpečnost a komfort cestování po železnici. Jedná se o vozy 2. třídy pro rychlost 160 km/h pro mezistátní a vnitrostátní spoje EuroCity, InterCity a rychlíky vyšší kategorie (Rx). Vozy původem z Moravskoslezské Vagónky ve Studénce vyrobené v letech 1991 a 1992 prošly komplexní obnovou.

Zkušebnímu provozu s cestujícími předcházelo přísné testování, které probíhalo na zkušebním železničním okruhu v Cerhenicích a v areálu ZKV Zličín. Zkušební provoz s cestujícími by probíhal v průběhu podzimu, po jeho ž vyhodnocení vydal drážní úřad konečné povolení k provozu tak, aby první modernizované vozy Bdpee mohly zahájit provoz počátkem roku 2016. Postupně pak budou uvedeny do provozu na linkách R 6 Praha – Plzeň – Cheb / Klatovy – Železná Ruda a R7 Praha – České Budějovice – Linz.

Cestující ocení především zcela nový interiér vozů včetně sedaček a sklopných nebo rozkládacích stolků. U vybraných míst budou k dispozici elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, jako jsou notebooky, iPady nebo mobilní telefony. Interiér bude plně klimatizovaný. Nová celistvá okna budou z bezpečnostního determálního skla, což přispěje k celkové lepší tepelné pohodě v letních i zimních měsících.

Vůz bude vybaven dvojicí toalet s uzavřeným systémem, které mohou cestující využít i při pobytu vlaku ve stanici. Cykloturisté ocení 6 míst pro uložení jízdních kol na jedné z nástupních plošin. K vyšší bezpečnosti a pohodlí při cestování přispějí i nové nástupní a mezivozové dveře. Ty budou nově posuvné s elektrickým nebo elektropneumatickým pohonem ovládané tlačítky. Významným bezpečnostním prvkem nástupních dveří bude možnost selektivního blokování proti otevření i při zastavení vlaku, což zamezí výstupu osob do kolejiště mimo nástupiště. Vstupní dveře do oddílu budou také posuvné a automaticky ovládané fotobuňkou.

Bezproblémovému cestování přispěje také audiovizuální informační systém, jehož prostřednictvím budou cestující informování o trase vlaku, následujících zastávkách nebo mimořádnostech v provozu.

Podstatné změny čekají vůz v oblasti technických a provozních parametrů. Maximální rychlost vozů stoupne po modernizaci ze 120 na 160 km/h. Vůz bude nově osazen také magnetickou kolejnicovou a elektropneumatickou brzdou, která umožní provoz na tratích s tunely do délky 5 kilometrů. Dosazeny budou i nové součásti elektrické výzbroje, ať půjde o nové baterie nebo centrální zdroj energie (CZE), který umožní provoz v mezistátní dopravě a napájení vozu ze všech v Evropě běžně užívaných systémů a navíc na systému 3 000 V 50 Hz. Zatímco dosud mohl jezdit tento typ vozů v České republice a jen omezeně do zahraničí, např. na Slovensko nebo do Polska, nově bude odpovídat mezistátním standardům RIC a bude moci jezdit prakticky v celé Evropě.

Vozy budou pro komunikaci a přenos informací v rámci vlakové soupravy vybaveny také 18ti žilovým vedením podle vyhlášky UIC 558 a 9ti žilovým vedením podle vyhlášky UIC 541-5. To umožní zařadit vozy i do vratných souprav s řídicími vozy.

První předané osobní vozy jsou součástí kontraktu, který uzavřely ČD se společností Pars nova na podzim 2014 na základě otevřeného výběrového řízení. Hodnota uzavřeného kontraktu na celkem 62 vozů je 1 089,6 mil. Kč. První série čítající 31 vozů bude předána do provozu do konce března 2016. Následně na ní naváže 2. série zahrnující modernizaci zbývajících 31 vozů v rámci opce.