Pars nova předala polovinu modernizovaných osobních vozů pro dálkové spoje ze zakázky pro ČD

V lednu opustil brány Pars nova v pořadí 20. modernizovaný osobní vůz z celkových 40, které v Šumperku procházejí omlazovací kúrou. Komfortně vybavenými osobními vozy se mohou cestující svézt do Bratislavy, Budapešti nebo do Mnichova.

Bezpochyby i díky těmto modernizovaným osobním vozům přibývají Českým drahám již třetím rokem cestující. Zcela nový interiér vozů totiž zajišťuje veškeré pohodlí. Ve velkoprostorovém klimatizovaném voze jsou nová sedadla, pod každým z nich je dnes již nezbytná elektrická zásuvka. Je zde také prostor pro odložení objemných zavazadel, kol, kočárků a nejen maminky s dětmi určitě potěší moderní toaleta s uzavřeným systémem, která zajišťuje dokonalou hygienu.

Modernizované vozy jsou nasazovány ve vlacích EC/IC. U souprav EuroCity v relacích Praha – Ostrava – Žilina, Praha – Brno – Bratislava – Budapest, Praha – Plzeň – München. „Aby mohly vozy zajíždět i do zahraničí, bylo nutné vybavit je elektropneumatickou a magnetickou kolejnicovou brzdou, která je nutnou podmínkou pro provoz na zahraničních tratích,“ dodává k přednostem modernizace Tomáš Köhler, projektový manažer Pars nova.

Smlouvu na modernizaci 40 kusů vozů řady Bmee uzavřely ČD a Pars nova v únoru 2012. V následujícím roce, taktéž v únoru, byl dokončen prototyp. V březnu přišly na řadu potřebné zkoušky a zkušební jízdy, v dubnu byl zahájen zkušební provoz s cestujícími, který Drážní úřad ukončil k poslednímu červenci. V lednu 2014 bylo ČD předáno celkem 20 modernizovaných osobních vozů.