Pars nova se zapojila do projektu „Stáže ve firmách“

Strojírenské firmy si často stěžují, že školy nepřipravují své studenty pro praxi. Pars nova se rozhodla udělat něco víc, využila projektu „Stáže ve firmách“ a pozvala učitele ze šumperské učňovky do svých výrobních hal.

V červenci se týdenních stáží ve firmách zúčastnilo celkem šest pedagogů ze Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku. Dva z nich se seznamovali s výrobními postupy a používanými technologiemi také v Pars nova. Vynikajícím odborným průvodcem jim byl mistr Radek Vláčel, který jim ochotně zodpovídal všechny dotazy.

„Díky této stáži máme možnost více zaměřit výuku na potřeby Pars nova a připravit pro ni studenty, kteří již budou mít přehled o její výrobě,“ říká jeden z pedagogů. Břetislav Hecl a Vladimír Hájek sami kdysi ve firmě začínali, coby strojaři vyučují odborné technické předměty. „Je pro nás důležité seznámit se s novými technologiemi, výrobními postupy a řízením výroby. Na základě tohoto můžeme upravit vzdělávací program,“ zdůrazňuje Břetislav Hecl.

„Stáže jsou pro nás přínosné. Na trhu práce je nedostatek kvalitní pracovní síly o technických profesích ani nemluvě. Roste zájem o absolventy a zároveň s tím vzniká potřeba, připravovat si své budoucí zaměstnance již v době jejich studia. Se Střední školou železniční, technickou a služeb aktivně spolupracujeme a právě jejím studentům nabízíme po absolvování uplatnění v řadě pracovních pozic. Studenti mají také možnost získat naše stipendium“ komentuje další krok spolupráce Lucie Novotná, personální ředitelka.

Projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ připravil Fond dalšího vzdělávání a realizuje ho ve spolupráci se strojírenskými firmami.