Pars nova ukončila po sedmi letech výrobu Regionovy

Šumperk, 12. prosince 2012 - Z areálu společnosti Pars nova ze skupiny Škoda Transportation odjela poslední vyrobená Regionova. První souprava rekonstruovaných motorových vlaků zahájila provoz na českých kolejích už v roce 2005, od té doby došlo k modernizaci celkem 237 jednotek.

Slavnostní předání a odjezd poslední jednotky Regionova se uskutečnil v areálu šumperské Pars novy. Společnost, která patří k nejvýznamnějším v oboru oprav, modernizací a výroby kolejových vozidel, zrekonstruovala od první zkušební jízdy v roce 2005 celkem 211 dvouvozových a 26 třívozových jednotek Regionova. Výjimečný projekt přinesl obnovu vozového parku 30 let starých motorových vozů řady 810 a 010 a znamenal posun v kvalitě cestování v regionech.

"Jednotky Regionova nyní jezdí ve všech krajích České republiky. Pokrývají provoz asi 30 % osobních vlaků a denně najezdí 63 602 km. Zajišťují především vyšší komfort pro cestující, hlavně díky pohodlnějším sedačkám či bezbariérovému řešení pro vozíčkáře, cestující s kočárky a s jízdními koly," sdělil Miroslav Šebeňa, výkonný ředitel pro marketing a produkty Českých drah.

Výroba probíhala kompletně v České republice a i naprostá část komponentů byla české výroby (přes 95 %). Náklady na přestavbu jedné jednotky představují asi třetinovou cenu oproti novým vozidlům pro podobný počet cestujících. "Modernizace znamenala smysluplnou obnovu vozového parku Českých drah a kromě finančních úspor měla pozitivní vliv i na zaměstnanost v regionu. Výroba Regionov zajistila stabilizaci pracovních míst pro cca 250 zaměstnanců Pars nova a odhadem pro dalších cca 200 až 300 pracovníků u našich subdodavatelů," říká předseda představenstva Pars nova Tomáš Ignačák.

Slavnostní premiéru absolvovala Regionova v roce 2005 na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde získala Zlatou medaili a cenu Technického týdeníku. V roce 2007 byla nominována Design centrem ČR do soutěže Vynikající výrobek roku. Poslední Regionova zamíří symbolicky do depa v Rakovníku, kde slouží také úplně první jednotka řady 814. Z Rakovníka jsou jednotkami Regionova obsluhovány linky ve Středočeském a v Ústeckém kraji.

Zajímavá fakta:

Délka všech 237 jednotek celkem je více než 7 km (7 058,6 m).

Jedna (turnusová) souprava najede denně v průměru 342 km.

Dohromady najedou Regionovy denně 63 602 km.

Ve všech vozech Regionova je dohromady 21 360 míst k sezení.

Celková délka nově instalované kabeláže je téměř 3 600 000 m.

Motory mají celkovou sílu 85 289 koní (63,6 MW).

Další informace:

Michaela Linhartová