Pars nova získala zakázku na modernizaci železničních vozů

Šumperk, 1. února 2012 – Zástupci šumperské společnosti Pars nova a Českých drah v těchto dnech podepsali smlouvu na modernizaci 40 kusů osobních vozů řady Bmee určených pro dálkovou mezinárodní dopravu. Pars nova, která je členem skupiny Škoda Transportation, tím získala významný kontrakt za bezmála 700 miliónů korun. Dodávka bude realizována do 32 měsíců od podpisu smlouvy.

Zakázku na rekonstrukci a modernizaci vozů Bmee z přelomu 80. a 90. let vypsaly České dráhy na začátku loňského roku. „Jsme velmi rádi, že jsme tento tendr vyhráli a uspěli nejen v těžké konkurenci, ale především v době, kdy se očekává ochlazení ekonomiky. Takto zajistíme práci lidem v regionu, jenž je dlouhodobě sužován vysokou nezaměstnaností," říká k podepsané zakázce Tomáš Ignačák, generální ředitel Pars nova.

Modernizací projde především interiér a technické vybavení vozů. „Cestující určitě ocení novinky, které vozy úpravami získají, ať už se jedná o klimatizaci, moderní přehledný informační a rezervační systém, zásuvky pro notebooky, vakuové WC nebo držáky na kola. Zakázku modernizace osobních vozů v takovém rozsahu budeme realizovat poprvé, navážeme však na naše čerstvé zkušenosti při rekonstrukci osobních vozů na řídící řady 961, které od nás nyní České dráhy přebírají k provozu," uvádí mluvčí společnosti Pars nova Michaela Linhartová.

Původní uspořádání s oddělenými kupé se změní na otevřený velkoprostorový oddíl s minimálně 80 místy k sezení. „Zásadní změnou projdou i podvozky a brzdový systém. Vozy jsou určeny pro náročný mezinárodní provoz a především traťové úseky Deutsche Bahn vyžadují nainstalování další bezpečnostní magnetické kolejnicové brzdy," dodává Michaela Linhartová.

Nově bude též dosazena veškerá elektrická výzbroj včetně osvětlení. Vozy budou změněny i barevně, původní tmavě zelenou nahradí modrá. První vozy s maximální rychlostí 160 km/h, které Českým drahám dodá šumperská Pars nova, by se na  tratích měly objevit v roce 2014.

Další informace:

Michaela Linhartová