Pars nova zmodernizuje až 93 vozů pro České dráhy

Šumperk, 2. 3. 2015 – Pars nova zvítězila ve dvou tendrech na provedení modernizace osobních železničních vozů pro České dráhy. Společnost porazila ve výběrových řízeních další uchazeče z České republiky, Polska nebo Slovenska. Jedná se o modernizaci až 93 vozů za více než jednu miliardu korun. Část vozů zakoupily v loňském roce České dráhy od Rakouských spolkových drah (ÖBB).

Modernizované vozy ocení především cestující – všechny budou mít vyměněnou nebo upravenou klimatizaci a také nový rezervační a informační systém. Rovněž dojde k významnému posílení bezpečnostních prvků vozů,“ říká Michal Kurtinec, generální ředitel Pars nova.

První uzavřená zakázka zahrnuje modernizaci 22 vozů řady Bmz. U devíti z nich dojde k úpravě interiéru a jeho přestavění na multifunkční vůz s velkoprostorovým oddílem pro cestující s 58 místy k sezení. Dále bude ve voze vytvořen čtyřmístný oddíl pro přepravu rodin s dětmi a místo bude i pro osoby se sníženou schopností pohybu. Dalších devět vozů bude upraveno na provedení s velkoprostorovým oddílem druhé třídy pro až 72 cestujících. Tyto vozy navíc umožní přepravu až osmi jízdních kol. U posledních čtyř přistavených vozů je zachováno jedenáct šestimístných oddílů a jednotlivé oddíly budou nově vybaveny rezervačním systémem a čtveřicí zásuvek 230 V.

„Cestující jistě ocení, že všechny vozy, 1. i 2. třídy, budou vybaveny Wi-Fi.. Z provozních parametrů bych vyzvednul výměnu centrálního zdroje energie, což zajistí vyšší spolehlivost vozů. Nejvyšší povolená rychlost vozidel zůstane 200 km/h,“ doplňuje David Krmíček, obchodní manažer Pars nova.

Předmětem druhé zakázky je provedení modernizace až 71 kusů (z toho osm vozů je opce) osobních železničních vozů. Jedná se o modernizaci, která zahrnuje nejen velkoprostorové a oddílové vozy, ale i deset kusů restauračních vozů. U všech vozů budou vyměněny nebo nově čalouněny sedačky a rovněž dojde k dosazení moderního audiovizuálního informačního systému a elektronického rezervačního systému. U restauračních vozů bude v rámci modernizace, stejně jako u všech předchozích řad, modernizován systém klimatizace a přibude
Wi-Fi. Část vozů také dostane nový centrální zdroj energie.

V minulém roce se nám podařilo uzavřít několik významných kontraktů například na osobní vozy. Proto jsem potěšen, že na ně můžeme úspěšně navázat i letos. Oba nově uzavřené kontrakty potvrzují, že jsou naši zákazníci spokojení a naše obchodní strategie je úspěšná. Navíc se nám dlouhodobě daří v regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti udržet stabilní počet zaměstnanců, “ dodává Michal Kurtinec.