První modernizovaný motorový vůz řady 842 již slouží cestujícím

V pátek 6. 5. 2011 se z Pars nova vypravil první z modernizovaných motorových vozů řady 842, které jsou v areálu šumperské firmy rekonstruovány. V následujících dvou letech projde omlazovací kúrou všech 37 vozů vyrobených v letech 1993-1994 ve Vagonce Studénka (prototypy 842.001 a 002 v roce 1988). Jako první byl dne 10. 1. 2011 do Pars nova přistaven vůz 842.009. Během loňského roku prošlo toto vozidlo modernizací a počátkem letošního roku absolvovalo všechny potřebné zkoušky a testovací jízdy ve Zkušebním centru ve Velimi. Zkušební provoz zahájil první modernizovaný vůz řady 842 ve své domovské stanici DKV Brno 16. 5. 2011, kdy poprvé vyjel na trať s cestujícími. V Pars nova nyní probíhají intenzivní práce na dalších pěti vozidlech, která jsou v různé fázi rozpracovanosti.

Modernizace motorových vozů řady 842 se týká především remotorizace, dosazení řídicího systému se zařízením ARR (automatická regulace rychlosti) a AVV (automatické vedení vlaku), výměny zesílených náprav a nových nápravových převodovek a dalších komponentů vozidel. Do vozů je dosazen nový vakuový systém WC s retenční nádrží, duální stanice a gelové baterie. Nová je elektrokabeláž, dveře zavazadlového prostoru jsou širší a nově přibylo jejich blokování. V kabině strojvedoucího je instalována nová klimatizace a výměny se dočkala i čelní skla, která jsou nyní bezpečnostní a vyhřívaná. Zvýšil se i komfort cestujících – interiér prošel obměnou čalounění a je k dispozici moderní audiovizuální informační systém. Vozidlo je již samozřejmě provedeno podle nového barevného standardu Českých drah.