Regionovy z nové série jezdí ve zkušebním provozu

V průběhu května a června letošního roku předala Pars nova do zkušebního provozu pět motorových jednotek Regionova ze třetí, inovované série těchto vozidel. Dvě soupravy nyní slouží ve Středočeském kraji a tři soupravy v Plzeňském kraji.

Dosavadní zkušenosti vedly u nové série k dílčím změnám, které zlepší komfort cestování. Úprav doznaly technické parametry i interiéry vozů. Došlo k úpravě nástupní plošiny pro vozíčkáře a přibylo osvětlení nástupních schůdků. Pro snadnější ovládání všech dveří je vozidlo osazeno novými dotykovými tlačítky. Vnitřní informační systém doplňují nové reproduktory s regulovanou hlasitostí a tlačítkem na místech vyhrazených invalidům pro signalizaci výstupu osob s omezenou hybností.

Pokud jde o technické parametry, Pars nova přišla s úpravou spalovacího motoru. Nové modernější elektronické řízení motoru a převodovky přinášejí zlepšení trakčních vlastností jednotky a snížení provozních nákladů. K dalším provozním vylepšením patří i dosazení výkonnější klimatizace kabiny strojvedoucího. Změny se dotkly také interiéru vozidla, kde pro snížení hlučnosti a zvýšení komfortu při cestování jsou použity nové izolační materiály. Nové jednotky vyhoví všem novým požadavkům TSI norem pro modernizovaná vozidla.

Pars nova uzavřela s Českými drahami smlouvu na dodávku třetí série v listopadu 2010. Kontrakt zní na 62 kusů dvoudílných Regionov. Do konce letošního roku firma vyrobí celkem 37 jednotek.