Škoda Transportation dokončila tramvaje pro Turecko, 15 tramvají je ze Šumperka

Škoda Transportation dokončila všech 60 nízkopodlažních tramvají ForCity Classic pro turecké město Konya. Na jejich výrobě se podílela i šumperská Pars nova. Jde o jeden z nejdůležitějších kontraktů skupiny za více než 2,6 miliardy korun.

Celkem 15 tramvají z celkového počtu 60 kusů bylo vyrobeno v Šumperku v rámci kooperací ve skupině Škoda. Poslední, patnáctá odjížděla ze Šumperka letos 18. března. S náročnou výrobou začala Pars nova v roce 2014, kdy se po pečlivém zaškolení v Plzni pustili její zaměstnanci do výroby první skříně. Tramvaje byly realizovány kompletně celé, od výroby skříní, přes zavázání na podvozky, kabeláže, instalaci elektrotechniky, interiéru až po jejich zprovoznění pod trolejí. První hotová tramvaj byla předávána do Plzně v září 2014. Odjíždějící tramvaje byly v ulicích Šumperka k vidění více než půl roku a vždy je šumperští obyvatelé se zájmem okukovali.

Tramvaje dlouhé 32,5 metru mají kapacitu až 364 cestujících. Jsou konstruované jako lehké metro a mohou jezdit v soupravě ze dvou vozidel i v plánovaném čtyřkilometrovém tunelu.