Stovka dvouvozových jednotek Regionova v provozu

V pátek 8. ledna byla předána do DKV Praha, provozní jednotky Rakovník stá dvou vozová Regionova. V Rakovníku se jubilejní jednotka potká s Esmeraldou, prvním vozem, který prošel modernizací včetně dosazení nových čel (dnes tak charakteristických pro Regionovy). Tento vůz 812.613-8 pro svou tehdy jedinečnou zelenou barvu dostal příznačné pojmenování „Esmeralda“ (podle zelených očí hlavní hrdinky známé telenovely).

Regionov je v současné době v provozu 120 (20 je třívozových jednotek). V provozu jsou ve všech krajích České republiky především na osobních a spěšných vlacích na regionálních a celostátních tratích. V letošním roce bude dodáno na čtyři desítky dalších modernizovaných zelenožlutých vlaků. S větší kvalitou cestování se setkávají cestující ve stále více vlacích, dokazuje na konkrétních číslech Antonín Blažek, náměstek ČD pro osobní dopravu: „V jízdním řádu 2009 jsme denně plánovali nasazení celkem 70 souprav, letos je jich už 106. Loni ujely Regionovy denně necelých 27 tisíc kilometrů, v jízdním řádu 2010 to bude již téměř 40 000 kilometrů denně.“