Šumperská Pars do roku 2012 zmodernizuje všech 37 motorových vozů Český drah řady 842

Šumperská společnosti Pars nova a. s. zmodernizuje do konce roku 2012 všech 37 motorových vozů Český drah řady 842. Vozy dostanou nový motor TEDOM, který umožní zvýšit výkon a snížit spotřebu elektřiny, a budou vybaveny novým řídicím sytémem. Počítá se i s obměnou dalších komponent vozidel – kromě jiného přibude zcela nový audiovizuální informační systém pro cestující, který usnadní cestujícím orientaci na tratích při jejich nástupu a výstupu do vlaku, a v neposlední řadě i vakuové WC.

Modernizovaný prototyp bude předán Českým drahám do 31. 8. 2010, další vozy pak do konce roku 2012. Jejich uvedení do pravidelného provozu zkvalitní cestování na rychlíkových spojích Český drah, například na neelektrikovaných tratích jižní Moravy. Motorové vozy řady 842 mohou být v soupravách spojovány s řídicími vozy, které se v Parsu rekonstruují ze starých nevyužívaných poštovních vozů. Velké čtyřnápravové motorové vozy řady 842 vyrobila Škoda Vagonka – v roce 1988 dva prototypové vozy a v letech 1993 až 1994 zbylých 35.

V Šumperské společnosti Pars nova se specializují na rekonstrukci a modernizaci kolejových vozidel. Díky novým projektům v této oblasti a uzavřeným zakázkám pro ČD a ČD Cargo mají zaměstnanci Pars nova zajištěnu práci do konce roku 2012. V letošním květnu společnost podepsala kontrakty na modernizované Regionovy a rekonstruované řídicí vozy, v červnu na opravy motoráků řady 854 a elektrických příměstkých jednotek nebo na opravy a modernizace lokomotiv.

„Podepsané kontrakty znamenají, že máme práci pro všechny naše zaměstance. V Olomouckém kraji je vysoká nezaměstnanost, a proto je dobře, že máme podepsané kontrakty zhruba do konce roku 2011 a některé i do konce roku 2012. Umožňuje nám to plánovat do budoucna. Připravujeme další projekty a chystáme se i na výrobu kolejových vozidel,“ uvedl Tomáš Ignačák, předseda představenstva firmy.