Tisková zpráva 10/07

9. 7. 2007, Pars nova a.s.

Vyřizuje:
Jana Kaněvová
fax. 583 365 410
kanevova@parsnova.cz

Třívozové jednotky Regionova Trio byly oficiálně předány zástupcům Libereckého kraje. Slavnostní uvedení třívozových motorových částečně nízkopodlažních jednotek Regionova Trio do provozu v Libereckém kraji  se uskutečnilo ve středu 9. července 2007 za přítomnosti zástupců krajské samosprávy, za přítomnosti zástupců akciové společnosti České dráhy a generálního ředitele společnosti Pars nova a.s. Ing. Tomáše Ignačáka v železniční stanici Liberec.

Součástí slavnostní akce byl i křest loga Libereckého kraje, které je na jednotce umístěno a prezentační jízda z Liberce do Karlova pod Ještědem.

„V červnu, před necelými třemi týdny, jsme třívozovou jednotku Regionova Trio představili společně s ČD, a.s. na veletrhu kolejových vozidel v Ostravě. Dnes Regionovu Trio oficiálně uvádíme do provozu zde v Libereckém kraji. První 4 ks třívozových verzí jednotek Regionova takto navazují na uskutečněné dodávky dvoudílných jednotek, kterých již je v dennodenním provozu 29 ks. Více než roční rutinní provoz jednotek Regionova na mnoha tratích v ČR ukázal, že zvolená koncepce a cesta realizace modernizací původních motorových vozů řady 810 na motorové jednotky Regionova byla jednoznačně správná. Dokazuje to jak spokojenost provozovatele, tak spokojenost cestující veřejnosti. Díky nové účinné a progresivní obchodní politice managementu ČD a díky ministerstvem dopravy vytvořenému Programu na pořízení a obnovu kolejových vozidel dochází k výrazné modernizaci kolejových vozidel a oživění železniční dopravy v ČR. Dodávka jednotek Regionova je velikým impulsem pro oživení železnic, současně dává obrovský impuls tradičnímu průmyslovému odvětví českého železničního průmyslu. Finální stavba jednotek Regionova je uskutečňována u nás v Šumperku, ale při její výrobě spolupracujeme s řadou tuzemských kooperantů a dodavatelů ze všech krajů ČR. Jeden z našich významných strategických dodavatelů pochází právě z Libereckého kraje, tento dodavatel dal naší jednotce jeden z nejdůležitějších komponentů, a to pohonou jednotku – spalovací motor. Jedná se o firmu TEDOM, která v nedalekém Jablonci nad Nisou vyvíjí a vyrábí spalovací motory,“ uvedl v rámci slavnostního předání Regionovy Trio Ing. Tomáš Ignačák, generální ředitel Pars nova a.s.

Dále doplnil: „Tato dnes představovaná třívozová verze dostala obchodní název Regionova Trio. Základními požadavky, které tyto jednotky plní, je zvýšení přepravní kapacity, a to na celkových 286 míst v jedné jednotce a také zvýšení jejího trakčního výkonu.“

Regionovy usnadní cestování především občanům se sníženou pohyblivostí, cestujícím s kočárky a jízdními koly díky nízkopodlažní části řídicího vozu. Jednotka představuje novou kvalitativně vyšší úroveň osobní dopravy v regionech, vyšší bezpečnost provozu, úsporu údržbových nákladů a úsporu pohonných hmot.

Nové motorové jednotky Regionova jsou ideálním řešením, které v podmínkách železnice v České republice přinese výrazné zvýšení komfortu cestování na lokálních a regionálních tratích.

Soupravy Regionova přepravují cestující již ve většině krajů naší republiky. Provoz jednotek kladně hodnotí především cestující veřejnost, která oceňuje zejména pohodlný interiér a moderní design. Kraje jsou s provozováním dopravy pomocí těchto souprav taktéž spokojeny a žádají o přidělení dalších souprav na další regionální tratě.

Největším projektem  společnosti Pars nova a.s. je dodávka motorových jednotek Regionova pro ČD, a.s. Motorová částečně nízkopodlažní jednotka ř. 814 – 914 s obchodním názvem „Regionova“ vznikla modernizací vozů řady 810 a přípojných vozů ř. 010.

Prototyp Regionovy byl představen na podzim roku 2005 na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně a získal dvě ocenění – prestižní Zlatou medaili MSV Brno a Cenu Technického týdeníku. Regionova byla nominována Design centrem České republiky do soutěže Vynikající výrobek roku 2007.

Po podepsání smlouvy s akciovou společností České dráhy v dubnu 2006 se naplno  rozběhla sériová modernizace vozů řady 810 a 010 na částečně nízkopodlažní dvouvozové soupravy sestávající se z motorového a řídicího vozu. Touto soupravou zúročuje Pars několikaleté úsilí v oblasti modernizací vozidel regionální dopravy zahájené v roce 2001 motorovým vozem ř. 812, tzv. „Esmeraldou“.

Kontrakt na dodávku 100 kusů jednotek do konce roku 2008 je nejvýznamnější zakázkou v historii společnosti.

V současné době se v Pars nova a.s. realizují i další modernizační projekty jak v oblasti železničních vozidel, tak v oblasti městské hromadné dopravy.

Taktéž pro ČD, a.s. společnost modernizuje nevyužívané poštovní vozy na řídicí vozy ř. 954. Do konce roku 2008 předá Pars nova a.s. na základě uzavřené smlouvy Českým drahám celkem 19 kusů těchto vozidel.

V rámci obnovy tramvajových vozidel městské dopravy se Pars nova a.s. významně podílí na obnově tramvají pro Dopravní podnik hl.m. Prahy, Dopravní podnik města Brna, pro Plzeňské městské dopravní podniky, dále v současné době realizuje dodávky i pro zahraniční zákazníky a to pro Dopravný podnik Bratislava a městský dopravní podnik GRAS Sarajevo a dopravní podnik města Kyjeva.

Společnost Pars nova a.s. je se svými 840 zaměstnanci jedním z největších zaměstnavatelů v šumperském regionu. Společnost získala prestižní ocenění Cena města Šumperka 2007 v kategorii Podnikání.

Kontaktní osoby pro doplnění údajů:

Ing. Tomáš Ignačák, MBA
Generální ředitel společnosti