Z Esmeraldy je „cyklohráček“ pro děti

Znovuzrození Esmeraldy potěšilo všechny pracovníky Parsu, kteří se v letech 2000 až 2002 podíleli na jejím vzniku. Po 13 letech provozu má nový úkol. Bude zpříjemňovat cestování dětem.

Na předchůdkyně Regionovy, Esmeraldu s Kasandrou se takt trochu zapomnělo. Květen však je pro ně měsícem, který je vrací zpět do centra pozornosti cestující veřejnosti. Unikátní zelená souprava prošla úpravami a bude jezdit jako dětský vlak z Prahy kolem hradu Okoř do Slaného a zpět. V ČR to bude vůbec první dětský vlak: „Souprava je speciálně upravena pro děti. Uvnitř i z venku je plná dětských motivů, uvnitř máme dětský koutek a spoustu dalších překvapení pro děti. Je to takový hrací vlak,“ uvedl manažer projektu za ROPID, Ondřej Kubala. Na úpravu Esmeraldy pro děti přispěla také Pars nova. Novinářům a veřejnosti byla souprava představena 14. května a na pravidelné trati ji můžeme vídat od 17. května, v provozu bude do podzimu.

Esmeralda omládla a zkrásněla. Její proměnu určitě nejvíce ocení děti a jejich rodiče, pro které bude cestování daleko příjemnější.

Na svou úplně první jízdu vyjela Esmeralda z Parsu před 12 lety. Zelenobílá kráska se zrodila v roce 2001 díky zlatým rukám a chytrým hlavám parsáků, kteří ji dokázali vykouzlit ze staré 810. Své jméno dostala podle zelenooké hlavní hrdinky tehdy běžící telenovely – Esmeraldy. Později, v roce 2003, se k ní připojil i řídicí vůz Kasandra. Oba vozy zůstaly jedinými prototypy, ale byly odrazovým můstkem a především cennou zkušeností pro velmi úspěšný projekt Regionov, kterých dnes brázdí Českou republiku celkem 237.